De mono-aannemer versus de traditionele infra-aannemer.

Mono-winkels zijn al succesvol, hip en trendy! Infra aannemers zijn minder succesvol, suffig en traditioneel. Tijd om hier wat aan te doen? Zou het succes van het mono-winkel concept toepasbaar zijn voor infra aannemers? Er liggen zeker kansen!

Iedere aannemer wil met zijn bedrijf groeien. Het klassieke groeimodel is om bijvoorbeeld te starten als een stratenmaker en dan door te groeien tot een veelzijdige aannemer met verschillende specialisaties in huis. De gedachte hierbij is dat je als aannemer minder kwetsbaar bent voor veranderingen in de markt. Klopt die gedachte eigenlijk nog wel? Als ik kijk naar bijvoorbeeld het failliet gaan van de V&D, het huidige succes van mono-winkels en de moordende concurrentie tussen aannemers, dan denk ik van niet. Misschien is het mono-concept ook wel toepasbaar voor infra-aannemers

Mono-winkels gaan voor één product

Mono-winkels zijn super speciaalzaken die zich specialiseren in slechts één product. Zo bestaat er een pepernotenwinkel die vijftig verschillende smaken pepernoten aanbiedt. Inmiddels zijn er ook pindakaas-, nutella-, popcorn-, badjassen- en ijsjes-op-stokjeswinkels. Allemaal succesvolle formules die aan een landelijke opmars bezig zijn. Binnen de infra is dit niet zo. Er is geen bestratingsbedrijf dat alleen betonstraatstenen legt of een aannemer die alleen rioleringsprojecten uitvoert. Ik kwam wel een aannemer tegen die alleen maar badkamers verbouwd. Aangezien ik thuis aan een nieuwe badkamer toe ben, heb ik hem gelijk maar ingehuurd. Hij heeft wel een wachtlijst maar ik ben bereid te wachten. Waarom? Hij is niet duur, heeft veel ervaring en hij snapte direct wat ik precies bedoelde met het ontwerp.

Succesvol dankzij internet

Vroeger bestonden super speciaalzaken niet. Ja, ik hoor je denken: “En de good old groenteman, de bakker op de hoek en de slager dan?” Toch is er wel een verschil. Voor een ouderwetse mono-winkel, zou de groenteboer bijvoorbeeld alleen appels, de bakker alleen sausages-896439_1280broden en de slager alleen worsten moeten verkopen. Als je de oude groenteboer vergelijkt met een supermarkt dan is de groenteboer een speciaal zaak maar nog niet DE speciaalzaak. De huidige generatie mono-winkels leent zijn bestaansrecht aan internet. Hierdoor wordt de afzetmarkt veel groter. De opkomst van internet is echter niet de enige verklaring voor het ontstaan van super speciaalzaken.

Is er een toekomst voor mono-aannemers?

Juist in de huidige maatschappij is er een toenemende vraag naar beleving en service. Dat is precies wat mono-winkels goed op inspelen. Doordat ze maar één product aanbieden in eindeloos veel variaties is het ook uniek en nergens anders te krijgen. Het is ook relatief goedkoper te maken waardoor er ook veel inhoudelijke kennis over het product aanwezig is.

Een mono-aannemer zal vooral vanuit zijn specialisatie snel kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden. Hij zal ook heel handig gebruik moeten maken van socialmedia en internet om zijn markt groot genoeg te houden. Als ik nu kijk op verschillende websites van aannemers dan valt me op dat ik heel veel informatie te zien krijg. Het ene project is nog mooier en groter dan het andere. Ik zoek juist informatie met betrekking tot een bepaald onderwerp. Ik mis hierbij gerichte informatie die ik nodig heb om juist te kiezen voor deze aannemer. Ik vraag me dan ook echt af of ik wel interessant genoeg ben als potentiële opdrachtgever en ik maak me zorgen of ze wel aandacht voor mij hebben. Ik wil gezien worden!

Conclusie

Ik denk dat groot zijn door klein te blijven wel eens een slimme manier zou zijn om je marktaandeel te vergroten. Dynamische, compacte en wendbare organisaties die snappen wat er bij de klant leeft. Snel met het juiste antwoord kunnen komen en die door de lage overheadkosten relatief goedkoop kunnen werken.

Volgens mij is er binnen de huidige infra-markt ruimte voor meer mono-aannemers naast de reeds bestaande aannemers.

Meer lezen over innovatie, duurzaamheid en aanbesteden? Kijk even op www.lbbrhzn.nl.

5 Thoughts to “De mono-aannemer versus de traditionele infra-aannemer.”

 1. Ik moet er eens over nadenken. wel zie ik monoaannemers die helemaal thuis zijn in stalen damwand of in houten bruggetjes, straatwerkaannemer met zijn steentapijtlegger, het boorbedrijf, de kabellegger, etc. etc. Het kenmerk is echter dat ze 99 vd 100 keer een rol als onderaannemer hebben (al dan niet uitgeknepen door de hoofdaannemer (maar zeker buiten de aanbestedingsspelregels om). Sander je kan je analyse ook omdraaien. Je hebt het zelf in de hand om die monoaannemer(s) te krijgen. Stel geen te hoge én én geschiktheidseisen want daarmee krijg je geen monoaannemer. Contracteer al die monoaannemers als nevenaannemers. Je hebt de rechtstreekse contacten en geen via via verhaal dat vaak slechts vertragend en kennisverlagend werkt. Maar ja zeker bij de grote OG’s willen we het liefst terugtreden in de regierol en helemaal niks meer doen. OG’s hebben er dus zelf een beetje om gevraagd.

  1. Het is ook lastig om in 1x te snappen. Je opsomming van allemaal onderaannemers zijn in zeker zin ook mono-aannemers. Waar ik naar zoek zijn aannemers die vanuit een bepaalde klus ergens naar kijken. Bijvoorbeeld een aannemer die alleen 1 soort huis bouwt. Dat doet hij dan samen met een dakpannen aannemer tig andere onder aannemers. Al die verschillende onderaannemers zijn helemaal op elkaar ingespeeld. Als opdrachtgever wil ik helemaal geen geschiktheidseisen stellen ik wil gewoon een huis! Of in mijn geval een badkamer! Ik wil niet met een stukadoor, tegelzetter en wie allemaal nog meer om de tafel. Feitelijk wil ik terug kunnen treden en alleen aangeven samen met een specialistische aannemer wat ik wil hebben. Dat vraagt wat van het aanbestedingsbeleid. Het zoekt zijn weg meer en meer richting een bouwteam.

   1. rabc2015

    Volgens mij barst het van de klusbedrijven die voldoen aan jouw wens als het om een badkamer gaat. Ik heb er vorig jaar zo eentje gehad.
    Persoonlijk mis ik de monoaannemer in de GWW niet. Ik ben het wel met je eens dat je met bouwteam wel redelijk in de buurt zou kunnen komen van jouw wens. Maar een bouwteam-aannemer gericht op een bepaald type werk die zijn idd denk ik dun gezaaid en die zouden zich best wat beter kunnen profileren.

 2. Vooral die laatste zin…. “Een bouwteam-aannemer gericht op bepaalde type werkzaamheden.” Zeer goed met socialmedia waardoor hij een groot gebied weet te bestrijken. Dat zou toch een nieuw soort aannemer binnen de GWW zijn. Geen idee of er markt voor is maar het is wel een spannend idee, haaks op bestaande structuren. Wie weet gaat dat er nog een keer van komen.

 3. […] Back in the days, there were no super specialty stores. There is a difference between the super speciality stores and for instance the butcher, the greengrocer or the bakery. For a mono- store, the greengrocer can for instance only sell apples, the baker only bread and the butcher only sausages. If you compare the old greengrocer with a supermarket, it is a specialist but not THE specialist (lbbrhzn). […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.