Samenwerking en vertrouwen als uitgangspunt bij een contract!

loslaten

Soms heb je van die dagen dat je dingen hoort en dingen leest maar dat je nog niet precies weet hoe die nu tot elkaar in verband staan. Totdat ze opeens samenvallen… ‘klik’…bouwteam!

Neem nu het artikel van afgelopen donderdag 29 oktober in de Cobouw. “UAV-gc moet volledig op de schop“. Een interview met Gerrit-Jan van de Pol van GMB. Aan het einde van het verhaal zegt hij: “Veel problemen in de bouw zijn verder te voorkomen als samenwerking het uitgangspunt is bij een contract, zoals bij het bouwteam, de alliantie, … Jaarlijks komen er maar een handjevol van dergelijke projecten op de markt, want veel opdrachtgevers zijn gewend geraakt aan de UAV-gc en de standaard dbfm-contracten waarbij risico’s vooral naar de markt gaan”.

Dan blijft dat dus een beetje in mijn hoofd hangen…”bouwteam, alliantie…” Het gaat dus om vertrouwen en samenwerken. Dat er teveel risico’s naar de markt gaan, mwoh… weet ik niet… Ik denk dat het belangrijker is dat vooraf gesproken wordt over risico’s en dat helder moet zijn wie die, als ze optreden het beste kan dragen.

Afgelopen week, een gesprek met onze calculator. Hij werkt met een kentallenboek. Hiermee kan hij heel snel, op basis van de eerste schetsen al bepalen wat een werk uiteindelijk zou moeten kosten en of het dus binnen het beschikbare budget past. Gek genoeg moeten we nu constateren dat de bedragen die hij ergens aan het begin van een project heeft bepaald aan het eind van het project werkelijkheid zijn geworden. In dat hele proces daartussen maken we een (RAW) contact omdat we de kosten en de kwaliteit hiermee in de hand denken te houden. We hebben zelfs een aanbestedingsvoordeel waar na afloop van het werk niets van over is gebleven. Waarom maken we dan nog een contract? We komen toch op dat eindbedrag uit en we zijn tevreden over het eindresultaat! We moeten onze energie steken in een goed ontwerp waarmee we kunnen uitleggen wat we precies willen hebben en dat ook nog past binnen het budget wat we hebben. Dus eigenlijk ook een vorm van bouwteam!

Neem nu vandaag. Ik ben in gesprek met een projectleider waarbij het in zijn project ‘wringt’. Hij moet nu een keuze maken om een contract op te gaan stellen maar hij vertrouwt het niet. Er ligt een goed eindontwerp dat op basis van de kentallen in het budget past. Probleem is alleen dat het project in de stationsomgeving ligt en daarmee vreselijk ingewikkeld is om uit te voeren. Je weet dus op voorhand al dat wanneer je hier een contract van gaat maken het alleen maar veel discussies zal opleveren in de uitvoering. Het komt dus aan op de juiste fasering en toe te passen technieken bij de uitvoering. Kennis die bij uitstek bij aannemers aanwezig is. We moeten de samenwerking op gaan zoeken.

Ik heb besloten om vandaag Hans Boes van de TU-Twente maar weer eens te bellen. Hij werkt binnen Pioneering in Twente aan de doorontwikkeling van bouwteams. Volgende week gaan we samen met hem deze casus eens doornemen om te kijken of dit project echt alles in zich heeft voor een bouwteam.

Als men vertrouwen heeft in de organisatie leidt dat in het algemeen ook tot vertrouwen in de medewerkers. En andersom: als men vertrouwen heeft in de medewerkers leidt dat tot vertrouwen in de organisatie. Kortom het blijft mensen werk! Laten we daar maar op vertrouwen…

3 Thoughts to “Samenwerking en vertrouwen als uitgangspunt bij een contract!”

 1. rabc2015

  Toch 1 alinea die mij opviel:
  “In dat hele proces daartussen maken we een (RAW) contact omdat we de kosten en de kwaliteit hiermee in de hand denken te houden. We hebben zelfs een aanbestedingsvoordeel waar na afloop van het werk niets van over is gebleven. Waarom maken we dan nog een contract? We komen toch op dat eindbedrag uit en we zijn tevreden over het eindresultaat!”

  reactie:
  ‘…. denken te houden’ suggereert het tegenovergestelde maar ik ben er van overtuigd dat we de kwaliteit in de hand KUNNEN hebben met een goed RAW-bestek.

  ‘een aanbestedingsvoordeel waar niks van overblijft’ en ‘toch op dat eindbedrag uitkomt’ suggereert een zinloosheid en suggereert dat het allemaal geen verschil uitmaakt. … Hoewel ik soms ook ernstige twijfels heb over de nut van een bestek bij sommige werken … maar voor het merendeel denk ik dat het wel degelijk verschil maakt en het geld helemaal niet verloren gaat.

  ‘tevreden over het eindresultaat’ is nogal dubbel …. via een RAW- bestek ben je dus blijkbaar tevreden …. maar wie zegt dat je met een GC of bouwteam tevreden bent ? daarnaast is er verschil tussen:
  – tevreden over het uiteindelijk betaalde bedrag (in verhouding tot wat je hebt gekregen) lijkt me prima te doen via een RAW-bestek
  – tevreden over wat het heeft gekost ten opzichte van wat men vooraf denkt dat het gaat kosten (vast bedrag principe) (ik vraag me altijd af hoe belangrijk dat werkelijk is. Ik denk dat dat vaak een volkomen onzinnige wens of zelfs eis is; Er zijn zo veel onzekerheden in de IN en Uitgaven van een overheidsinstelling dat hier nauwelijks meerwaarde in zit. Daarnaast kan je besluiten een ander werk iets later uit te voeren dus er zijn voldoende nivellerende maatregelen buiten het project mogelijk
  – tevreden over de kwaliteit an sich: lijkt me prima te doen via een RAW-bestek. Handhaving is het instrument om dat ook echt te waarborgen (bij GC en bouwteam is de tijd die je daarin steekt naar mijn overtuiging net zo hard nodig; doe je dat niet steek je simpel je kop in het zand en geloof je in sprookjes)

  Wat ik dan weer wel toegeef is dat de kans (!) dat je krijgt wat is afgesproken bij bouwteam mogelijk wat groter is.
  (Maar stel dat we nu ineens een hype naar bouwteam gaan krijgen, dan zullen ook bedrijven die dat niet al reeds jaren in hun cultuur hebben ook bouwteampje gaan – moeten – spelen en dan krijg je hetzelfde als in de begintijd van GC waar het wel in GC is gecontracteerd maar niet met GC tussen de oren wordt uitgevoerd)

  1. Je bent een scherpe lezer! Inderdaad heb ik zo mijn twijfels of het soms niet beter zonder een contract beter zou kunnen. Zoals je zelf zegt, in veel gevallen is een RAW contract bij uitstek geschikt. Vooral houden zo dus! Mijn verwondering zit hem er vooral in dat we aan het begin van een traject weten wat we willen, aan het eind gekregen hebben wat we willen (we zijn tevreden) maar dat we met in de uitvoering vaak een soort van schijnzekerheid te creëren door een bestek te maken. We denken dan dat we in control zijn. M.a.w. bestek is vaak ook niet altijd helder verwoord.
   Je opmerking dat we een hype ‘bouwteams’ zouden kunnen krijgen voel ik inderdaad aankomen. Interessante gedachte hierbij is dat de aannemers jaren geleden zijn begonnen om UAV-gc de hemel in te prijzen. Gaan we dan inderdaad nu weer iets nieuws creëren waar we met elkaar ook weer aan moeten wennen. Zeker punt om over na te denken…

   1. rabc2015

    soms zou je idd helemaal geen contract moeten hebben; misschien wel een paar simpele uitgangspunten en afspraken op papier zodat je mekaar kan aanspreken als 1 van beide een randvoorwaarde of toezegging is vergeten en verder: maak het lekker in uren of besteed er de afgesproken kosten of afgesproken tijd aan (bladruimen; inzichten van wat en waar moet de vakman zelf kunnen zien)

    Ja bestek blijft ook mensenwerk; of je met bestek in control bent is de samenhang tussen bestek en de bereidheid dat men het bestek zo serieus neemt als de schrijver heeft bedoelt .
    bestekschrijver a. maakt een bestek omdat het moet en zet er niks bijzonders in; ja dan moet je ook niet gek staan te kijken dat de toezichthouder en de aannemer er ook niet in zullen kijken.
    bestekschrijver b. gebruikt het als communicatiemiddel en zet er op allerlei gebied allerlei info op een gestructureerde manier in en legt zijn wensen en verwachtingen vast. Tja, dan heb je een bestek waarin je MOET kijken. en dan ben je als 1 vd partijen er niet in kijkt verre van in control maar als je er beide wel in kijkt en er naar handelt ben je perfect in control.

    je laatste alinea … tja dat denk ik wel.
    laten we vooral blijven nadenken welke vorm in welk geval.
    en zo te lezen ben je dat aan het doen. hulde

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.